.

Тютюнопушенето е опасно за здравето и живота

Напоследък започнаха да се изнасят факти за увеличаване на броя на пушачите сред учениците, за спадане на възрастта им. Всъщност за вредата от тютюнопушенето е писано толкова много, говори се и се внушава, че това е вредно, медиите сипят толкова стат

Тютюнопушенето е опасно за здравето и живота
Напо
ледък започнаха да се изнасят факти за увеличаване на броя на пушачите сред учениците, за спадане на възрастта им. Всъщност за вредата от тютюнопушенето е писано толкова много, говори се и се внушава, че това е вредно, медиите сипят толкова статистическа информация, че сами започват да изместват проблема встрани. Колкото повече се експлоатира една тема, толкова по-безинтересна става тя. Затова ние ще си позволим да не ви поучаваме, размахвайки пръст, а просто да ви посочим възможностите, които стоят пред вас: Обикновено тютюнопушенето създава сериозни проблеми на зависимост от цигарите. Освен физическа зависимост от никотина, съществува и психическа, която обикновено е по-голяма. Човек си създава навик да си купува цигари, да запалва първата си цигара сутрин с кафето, да държи ръцете си по определен начин, когато пуши (вид заетост - тези, които внезапно спират да пушат, често се чудят къде да дянат ръцете си), да пали цигара след цигара, без да има нужда от това (докато се получи ПРИСТРАСТЯВАНЕ- неумолима употреба на създаващи навици наркотици, между които е и никотинът).
Ако искате да откажете цигарите (а около 90% от пушачите се стремят към това, но не знаят как), в началото трябва твърдо да сте възприели и да сте убедени в мисълта, че това е навик, който ви пречи- изморява ви, губи ви времето, причина е да миришете лошо. Може да пресметнете колко пари давате месечно за цигари и какво бихте могли да си купите с тях. Това е така наречената психическа бариера - ако вие мислено сте отказали цигарите, вероятността да ги откажете в действителност е голяма. При запалването на поредната цигара направете следния опит - приближете до устата си нокътя на палеца и издухайте срещу него дима. Един поглед е достатъчен, за да видите какво се натрупва в дробовете ви само от едно дръпване на цигарен дим. Пушачът, който иска да се откаже от цигарите, трябва да знае с какво точно си вреди - тоест да види катрана с очите си. За същото може да ви послужи и празно цигаре или още един опит. Наплюнчете филтъра на цигарата си и дръпнете. Лесно се забелязва тъмната кафява точка на филтъра от натрупалият се катран. Много важни факти за цигарите са известни, но не е излишно да се знае и това, че:

- Всяка цигара съдържа 15 известни канцерогенни съставки.;
- Човек, който пуши един пакет цигари на ден, за една година ще натрупа в дробовете си един литър катран.;
- Пушенето на цигари може да причини физическо и психично пристрастяване;
- Физическите упражнения не отстраняват отрицателните ефекти на тютюнопушенето;
- 90% от хората, които пушат, заявяват, че желаят да се откажат от цигарите;
- Над 30 милиона пушачи са заявили, че са се отказвали от тютюнопушенето;
- Тийнейджърите, които пушат, са в по-голямата си част под средното ниво в училище;
- Високообразованите хора са на първо място сред тези, които се отказват да пушат.

Ако и това не помогне, си направете списък на нещата, които можете да правите, ако не пушите. Ето няколко предложения: да четете, да танцувате, да карате велосипед, да се радвате на други ухания, да говорите, да рисувате, да се вслушвате в звуците, да пеете, дори да не правите... нищо. Бъдете здрави без цигарен дим!

uchenicite.sliven.net

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...