Скандал разтресе Сърбия, лекуват наркомани с бой (видео)

Терорът става в рехабилитационен център, поддържан от църквата
23 май 2009 09:45,
96

Dnes.bg предупреждава, че видеото в текста съдържа кадри на насилие!!!

Властите в Сърбия разследват скандални случаи на насилие в рехабилитационен център, поддържан от православната църква, в който наркомани са били подлагани на физически тормоз, съобщи ВВС.

Случаят бе светкавично отразен от почти всички световни медии.

Брутален видеоматериал, публикуван в сръбското издание "Време", показва случай, в който мъж бие с лопата пациент.

Според бивш обитател на рехабилитационния център, служителите там предлагали пълно излекуване от наркоманията посредством „приятни разговори“ и бой.

Свещеникът, който управлява центъра, намиращ се край Нови Пазар, заявява, че за целта се изисква „тежка ръка“.

„Който е имал наркоман в къщата си, знае какво имам предвид“, коментира архиепископ Бранислав Перанович пред телевизия В92.

Видеото, публикувано в онлайн-изданието на списание „Време“, показва пациент, държан за ръцете, който е налаган неколкократно с лопата, а след това ритан в главата от двама мъже в спортно облекло.

Кошмарът се разиграва в стая, пълна с икони.




Според центъра побоищата, които се извършват от бивши наркомани, са необходима част от терапията и се извършват със съгласието на родителите на пациентите.

Момче, което е живяло в центъра, разказва, че понякога на пациентите им било заповядвано да образуват кръг около „някой лош“ и да наблюдават побоя, извършван от свещеници и други служители.

„Налагаха ги с прътове, лопати, юмруци, колани, всичко, което им попаднеше под ръка“, разказва бившият пациент.

Момчето допълва, че архиепископ Перанович определено „знае как да удря, тъй като ръцете му често са покрити с кръв“.

След като видеото изтече в медиите, лекари и психолози в страната побързаха да предупредят, че физическото насилие няма да помогне нито да излекува наркоманите.

Държавният съветник по човешките права Саша Янкович пък се закани да повдигне обвинения срещу центъра и аргументира решението си с думите:

„Това не е терапия. Това е криминално престъпление“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За лигавите, безволеви наркомани веднага се намесил съветникът по човешки права, а за жестокото насилие над уплашени хора в психиатричните клиники, нищо не се казва. От опит мога да кажа за Александровска болница. Страхова невроза с паник атаки не се лекува с връзване и чорап в устата. Да не говорим за хапчетата и електрошоковете (ЕКТ). Жалко
95
0
 
0
 
! Отговори
sevil преди 14 години
vizmutih se ot komentarite vi skipi sigrajdani.v koy vek jiveem. na ubitiya se radvate poboya odobryavate.covestina ne e li ostanala viv vas.yazik.
94
3
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Оффф бати ***. Какъв бой е тва бе, то си личи от самолет, че гледа да го дава по-полека.А и тия като са такива експерти, да кажат как по-добре се лекува наркомания. Толкова им разбират тиквите, само бой му е майката и яко работа.
93
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
За т'ва мразя скапаните църкви и религиозни простотии..
92
0
 
1
 
! Отговори
ds преди 14 години
Abe ti boi ql li si nqkoga.Spored teb zaduljitelno li e da ima kruv.Edin boksior moje da te udari na 2-3 mesta leko i da te prebie bez da imash sinina ili neshto razbito glupako.Men sa me bili boksiori tochno po sushtiq nachin i znam kakvo e,imah samo edin schupen zub i nishto poveche.Obrushtam se sushto kam redaktorite na ,koi vi dava pravo da pokazvate podobni sceni na nasilie.Kolko pari shte iskarate ot reklami sled kato privlichate hora da gledat podobni neshta.Po taq logika pusnete i *** ili klipove na ujasite po taq logika.Aman ot ***
91
1
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Бой,е..н ,сръбска музика и никакви пари на ръка,това е класика в жанра ха ха ха ....
90
1
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Pederstija i narkomanija se lekuva sami s boi
89
1
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Наркомана не е човек!Наркомана е *** гад!Малко го биха тоя.С белезници за тръбата на парното,и бой и тормоз,особенно като изпадне в абстинентна криза.Риташ го с кубинките в главата и бъбреците и да не ти пука.Това не е човек-това е гнусен наркоман!!!
88
0
 
0
 
! Отговори
стар преди 14 години
:)) Важно е да видим колко лошо е у Сърбия и колкo хубаво у нас
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
След година като забранят пушенето ще си отворя един лечебен център за отказване на цигарите. Първите два шамара на безплатно ;)
86
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Е, никой не е казал, че боят е истински. Това е като тренировка на боксьор, учи се да поема удари и да не се предава. Чувал съм, че и в специалните служби се набляга на това. Човек, който не е ял бой се насира от един шамар, а ако си трениран не ти пука от разбит нос или сцепена джука. Мисля, че хитро са се сетили за този метод. Самно си помислете колко от вас се борят или боксират наужким с децата си, не виждам нищо толкова ненормално.
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ами да, така се прави.Изместваш центъра на болката /проблема/ на друго място.Представете си, че много ви боли глава, но се докоснете до нажежено желязо и веднага забравяте проблема с главобола.Тук е процес, методиката е правилна.Естествено, че разните природозащитници /наречени хуманитарни организации/ и докторята няма да са съгласни, защото ще претърпят загуби.Никой няма да има нужда от тях и да се харчат луди пари за лекарствена и гейска терапия.
84
0
 
1
 
! Отговори
varg1.blog.bg преди 14 години
луд свят
83
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
ОчевАдно нагласен клип. Друг е въпросът, че има практикуващи психиатри, които прилагат бой като част от лечението (с предварителното съгласие на пациента или родителите му). Боят в такива случаи помага, защото предизвиква реакция у пациента и го измъква от състоянието на апатия, в което е изпаднал.
82
0
 
1
 
! Отговори
Ira преди 14 години
абе боя не оправя нещата, бият само слабите духом и комплексарите.наркоманите няма да намалеят с бой и подобни изказвания са плод на невежество, щото абстиненцията не се лекува с бой.а това видео е отвратително и то когато действието се извършва под благия поглед на светците от иконите.абсолютна изродия и пълна липса на хуманност.зверове.
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Абе бая си го облъска, изобщо не е нагласено. А кръв не тече от всеки удар.
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
20 човека ти казаха аргументирано, че клипът е фалшификат - това не е бой, а театър. как може да сте толкова наивни? наркоман, охранен като прасенце, и як бой, от който не капна и една капка кръв - я от сцепена джука, я от разбит нос.... и бой с лопатата 5 мин, после става и си ходи като пич - да бе. ама кви сте загубеняци само....
79
0
 
0
 
! Отговори
gggg преди 14 години
АКО БЕШЕ ИСТИНСКИ БОЙ ЩЕШЕ ДА ИМА КРЪВ КОЯТО ДА СЕ ВИДИ НА БЯЛАТА ФЛАНЕЛКА!!!
78
0
 
2
 
! Отговори
преди 14 години
ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ ПРОЧЕТОХ... БРАВО БЕ- МНОГО СТЕ УМНИ. АКО БИЯТ ВАШЕТО ДЕТЕ. НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН ОТ ТОВА ДА ТРЪГНЕ ПО ТОЗИ ПЪТ. В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕМ? КАКЪВ Е ТОЗИ БОЙ? ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ, АКЪЛА ВИ ДА НЕ Е ЗАМЪГЛЕН ОТ ПОРЕДНАТА ДОЗА. С БОЙ НЕ СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА, ОПРЕДЕЛЕНО ТОЯ КОЙТО СИ ГО МИСЛИ Е ЗА ПСИХИЧНА КЛИНИКА.
77
1
 
1
 
! Отговори
gorskiq преди 14 години
Така така. Само Бой и смърт за тая човешка деградация! Да се научат да не се дрогират...